Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Ιστορίες από την κρίση: Αγωγές από την ΕΠΑ σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν


Απο το alterthess.gr/Η ενεργειακή φτώχεια που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με τις διακοπές της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες σπίτια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το χαράτσι αλλά και τους λογαριασμούς αποτυπώνεται πλέον και στην θέρμανση μέσω φυσικού αερίου. Παρά τις γενικόλογες υποσχέσεις ότι το φυσικό αέριο θα ήταν φτηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης , οι υψηλές τελικά τιμές των λογαριασμών σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη εισοδημάτων και την αδιάλλακτη στάση της εταιρείας Φυσικού αερίου (ΕΠΑ) έχουν φέρει πολλές οικογένειες αντιμέτωπες με ένα τεράστιο αδιέξοδο.
Πριν λίγες μέρες έφτασε στο alterthess καταγγελία από τον Γ. Δασκάλου 60χρονο κάτοικο Θεσσαλονίκης, άνεργο τυπογράφο εδώ και 4 χρόνια, μετά το κλείσιμο γνωστής free press εφημερίδας της πόλης μας. Εκτός από τον ίδιο και τα υπόλοιπα τέσσερα μελή της οικογένειας του είναι επίσης άνεργα. Η σύζυγος του Ελένη είναι μία από τις απολυμένες του Κούκου, άνεργη επί δύο χρόνια, η 29χρονη του κόρη Μαρία ζει επίσης στην ανεργία αλλά και ο γιός του εξαιτίας του ίδιου προβλήματος μετανάστευσε εδώ και λίγο καιρό στην Γερμανία.
Η οικογένεια προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ένα επίδομα ανεργίας ύψους 200 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους με το οποίο πρέπει να καλύψει όλα τα έξοδα μεταξύ αυτών και το φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα χρέος 720 ευρώ περίπου προς την εταιρεία Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης. Πριν 2 μήνες ο κ. Δασκάλου πήγε στην εταιρεία ζητώντας να γίνει ένας διακανονισμός του χρέους. Η εταιρεία αντί να διευκολύνει την κατάστασή του την έκανε ακόμη χειρότερη θέτοντας του ως προϋπόθεση του διακανονισμού προκαταβολή 50% που αντιστοιχούσε σε 300 ευρώ (τότε το χρέος της οικογένειας ήταν 600 ευρώ).
“Τους απάντησα ότι δεν έχω την δυνατότητα να δώσω τα 300 αλλά μπορώ να βάζω στον λογαριασμό 100 ευρώ περίπου, πράγμα  που θα έκανα κάθε μήνα.Πίστευα ότι βλέποντας την κίνηση στον λογαριασμό οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν θα προχωρούσαν σε μονομερείς ενέργειες”, λέει συγκεκριμένα ο κ. Δασκάλου μιλώντας για την προσπάθεια να ξεχρεώσει παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η εταιρεία όμως αντί για κατανόηση επέδειξε ακόμη μεγαλύτερη εκδικητικότητα στέλνοντάς του αγωγή μέσω του δικηγόρου της εταιρείας για το χρέος με ημερομηνία εκδίκασης 6/5/2019. Παράλληλα έκοψε την παροχή του φυσικού αερίου στο σπίτι του.
Ο κ. Δασκάλου πήγε ξανά στην εταιρεία ζητώντας νέο διακανονισμό και επανασύνδεση, προσκομίζοντας και τις 4 κάρτες ανεργίας όλης της οικογένειας.
Η απάντηση της εταιρείας ήταν ξανά η ίδια, να πληρώσει δηλαδή 360 ευρώ προκαταβολή αυτή τη φορά όμως μαζί και τα έξοδα της αγωγής 80 ευρώ (σύνολο 440 ευρώ) για να γίνει η επανασύνδεση, και τα υπόλοιπα σε δόσεις των 100 ευρώ.
Η προκλητική αντιμετώπιση της εταιρείας σε ένα γενικευμένο φαινόμενο δεν αφορούσε φυσικά μόνο τον ίδιο. Όση ώρα βρισκόταν στα γραφεία της εταιρείας για τον διακανονισμό ένας ακόμη πελάτης με οφειλή 120 ευρώ  που ζητούσε διακανονισμό δέχθηκε αγωγή από την εταιρεία.
“Σίγουρα δεν είμαστε η μόνη οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα, τα ίδια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Θεσσαλονίκη. Το Φυσικό Αέριο είναι μεν μία εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου αλλά είναι και μία εταιρεία Κοινής Ωφέλειας άρα πρέπει να αντιμετωπίζει την κοινωνία με τον ανάλογο τρόπο. Θα έπρεπε να επιδεικνύει ένα ανθρώπινο πρόσωπο θέτοντας κοινωνικά κριτήρια στην αποπληρωμή των χρεών αλλά και στους λογαριασμούς” δηλώνει ο κ. Δασκάλου ενώ παράλληλα εκφράζει ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη βιομηχανίας παραγωγής αγωγών από τους δικηγόρους της εταιρείας.
“Αυτό που ζητώ από την εταιρεία Φυσικού Αερίου είναι, να γίνει  διακανονισμός χωρίς την υπέρογκη για εμένα προκαταβολή και μόνο με μηνιαίες δόσεις των 120 ευρώ περίπου ώστε να γίνει εξόφληση όλου του χρέους πριν αρχίσει ο επόμενος χειμώνας. Το μόνο που ζητώ είναι να γίνει η διευκόλυνση για να μπορέσω να ξοφλήσω το χρέος μου, να αποσυρθεί η αγωγή και να επανασυνδεθεί η παροχή αερίου" καταλήγει.
Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου