Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί το 2015 - Στο σφυρί 90.000 ακίνητα
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ελληνικών
τραπεζών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν τη «χρυσή τομή» στο
μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τρόικα ασκεί πιέσεις για
την άμεση έναρξη των πλειστηριασμών μετά την
άρση της απαγόρευσής τους στις αρχές του 2015.Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε και πήρε από τις τράπεζες τον πλήρη αριθμό των «κόκκινων» δανείων και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών. Στη συνέχεια είχε μια εκτενή συζήτηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία είχε αντικείμενο το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου με τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο θα έχει καταθέσει στη Βουλή το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.
Επί της ουσίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (κυρίως μικρές και μεσαίες) που έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια να πληρώνουν τα δάνειά τους παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ήδη έχουν καταγγελθεί και εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγές πληρωμής τους, οι οποίες, όμως, δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Πρόκειται για 50.000 ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή φυσικών προσώπων και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία και άλλα περίπου 40.000 που έχουν μπει υποθήκη και ανήκουν σε επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα ή εναλλακτικά κατοικίες που υποθηκεύτηκαν κατά τη διάρκεια λήψης του δανείου.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μπορούν να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε περίπου 50.000 με 60.000 ακίνητα, τα οποία είναι ακριβά και πολλών τετραγωνικών.
Η ρύθμιση των δανείων
Μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία οι δανειολήπτες θα επισκέπτονται τις τράπεζες ζητώντας τη ρύθμιση του δανείου τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα στη συνέχεια θα προτείνουν ένα από τα ακόλουθα μοντέλα:
- Βραχυχρόνιες λύσεις ρύθμισης. Οι επιλογές θα είναι πολλές κατά τη διάρκεια των 5 ετών. Μεταξύ άλλων, να πληρώνονται μόνο οι τόκοι ή να υπάρχει μειωμένη καταβολή τοκοχρεολυτικής δόσης, μεγάλη περίοδος χάριτος ή ακόμα και αναβολή πληρωμής δόσης ή δόσεων.
- Μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης. Πρόκειται για λύσεις που η διάρκειά τους υπερβαίνει την 5ετία και περιλαμβάνουν μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής.
- Οικειοθελής παράδοση του ακινήτου. Το συγκεκριμένο μοντέλο περιλαμβάνει δραστικές παρεμβάσεις για την οριστική αντιμετώπιση των οφειλών του δανειολήπτη, όπως για παράδειγμα να δοθεί το ακίνητο στην τράπεζα και να μετατραπεί η σχέση τράπεζας και ιδιώτη ή επαγγελματία σε χρηματοδοτική μίσθωση. Ετσι το ακίνητο θα μεταβιβάζεται στην τράπεζα και θα υπογράφεται μια σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης για διάστημα 5-6 ετών.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή αν παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένας είδος leasing, που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο μέλλον.
Παράλληλα το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης. Στις 31 Δεκεμβρίου παύει η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο παράτασής της.
Επισημαίνεται ότι τα κόκκινα δάνεια συνολικά υπολογίζονται στα 77 δισ. ευρώ και από αυτά τα 50 δισ. προέρχονται από επιχειρηματικό δανεισμό.
Ελέγχους για τα «κόκκινα» δάνεια αρχίζει η Τράπεζα της Ελλάδος
Πιάνει δουλειά το αρμόδιο τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Ήδη υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην ειδική υπηρεσία που έχει δημιουργήσει η ΤτΕ, υπό τον κ.Γιώργο Πάσχα και τους επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των δανείων των τραπεζών που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Η Kεντρική Tράπεζα και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας θέλει να έχει πλήρη άποψη για τα δάνεια όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς σε λίγους μήνες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress test και είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Ηδη ελέγχους στα «κόκκινα» δάνεια κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η τρόικα.
sofokleousin.gr
πηγή: http://www.seleo.gr/koinwnia/144743-ksekinoyn-oi-pleistiriasmoi-to-2015-sto-sfyri-90-000-akinita#.U9dpGUDzmKJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου