Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Την Παρασκευή 13  και το Σάββατο 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκε το 3ο διήμερο αντίστασης και αλληλεγγύης στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας.

Στον εξωτερικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου λειτούργησαν τραπεζάκια με ενημερωτικό υλικό από συλλογικότητες και κινήματα της πόλης που συμμετείχαν στο διήμερο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από την ΒΙΟΜΕ, σχολικοί φύλακες, απεργοί της Κόκα κόλα, μέλη από την επιτροπή αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (Θεσσαλονίκης), από το σχολείο μεταναστών «Οδυσσέας», από το «Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων», από την «Πρωτοβουλία Νέων εργαζομένων και ανέργων», από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία. Τέλος οι συλλογικότητες: Αντιφασιστική επιτροπή Τούμπας, Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Συνέλευση του ΚΚΑ Τούμπας, ΚΕΕΡΦΑ Τούμπας, που τρία χρόνια τώρα συνδιοργανώνουν το διήμερο αντίστασης και αλληλεγγύης.

Στο χώρο στήθηκε έκθεση με φωτογραφίες από τις δράσεις του Συντονισμού συλλογικοτήτων  της τούμπας τον τελευταίο χρόνο αλλά και χώρος όπου μαζεύτηκαν ρούχα και φάρμακα για συνανθρώπους μας που τα χουν άμεσα ανάγκη. 
Την Παρασκευή η συζήτηση με θέμα  «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και την πάλη ενάντια
στο φασισμό χθες και σήμερα», πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του πολιτιστικού κέντρου λόγο της παράλληλης εκδήλωσης που είχε ο δήμος. Η συζήτηση ήταν πλούσια, με αρκετές τοποθετήσεις. Ακούστηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Κοινό συμπέρασμα η καταδίκη της αλλά και η αναγκαιότητα να κατανοήσει ο λαός τον πραγματικό της  ρόλο, να την απομονώσει και να την καταδικάσει ουσιαστικά μέσα στους χώρους δουλειάς του, στις γειτονιές..

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε λαϊκή βραδιά με το μουσικό σχήμα οι «Άγγελοι του Τσιτσάνη». Η Μαριάνα, η Λαμπρινή κι η Έλενα μας κράτησαν συντροφιά μέχρι αργά…

Το Σάββατο το διήμερο ξεκίνησε με παράσταση κουκλοθέατρου από τον Δημήτρη και την Θωμαή που με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν, αλλά  και συμμετείχαν ενεργά πολλά παιδιά με τους γονείς τους.



Στη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα «τα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες εργαζομένων και ανέργων στις νέες συνθήκες», τοποθετήθηκαν: εκπρόσωπος από τους  σχολικούς  φύλακες, απεργός της coca cola, μέλη από τον συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους που βιώνουν καθημερινά την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, κάτοικοι της Τούμπας και άνεργοι.
Οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες κι έδωσαν τροφή για συζήτηση και σκέψη. Αναπτύχθηκαν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα που βγαίνουν από τους αγώνες που δίνονται αλλά και το πώς συνεχίζουμε από δω και πέρα. Εκφράστηκε απ΄ όλους η αναγκαιότητα συνέχισης αυτών των αγώνων ενάντια σε όλους αυτούς που λεηλατούν τη ζωή μας αλλά και η ανάπτυξη νέων αγώνων ως η μόνη λύση στα αδιέξοδα και το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
 
Το διήμερο έκλεισε με ρεμπέτικη βραδιά από τον Παναγιώτη και την παρέα του που όπως μας ανακοινώθηκε ονομάζονται πλέον «Τζάγκρα τζούγκρα».
 Ήταν ένα πλούσιο διήμερο όπου συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και  με μεγαλύτερη διάθεση και δυναμικότητα  θα δώσουμε τους αγώνες  την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου