Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Κατά μέσον όρο οι φορολογικές αρχές έφτασαν να... αποψιλώνουν 700 τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών την ημέρα, ενώ μόνο τον Ιανουάριο δημεύτηκαν 1.392 κατοικίες και οικόπεδα.
Κατά μέσον όρο οι φορολογικές αρχές έφτασαν να… αποψιλώνουν 700 τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών την ημέρα, ενώ μόνο τον Ιανουάριο δημεύτηκαν 1.392 κατοικίες και οικόπεδα

Δικαστικοί επιμελητές που εκπροσωπούν το Δημόσιο τις ημέρες αυτές επισκέπτονται λογιστήρια επιχειρήσεων επιδίδοντας ειδοποιητήρια για αναγκαστικές κατασχέσεις μισθών που πρόκειται να καταβληθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

«Σοκ και δέος» προκαλούν τα στοιχεία από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτά η Εφορία έχει φτάσει να πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα (!) – «σηκώνοντας» από μόνη της τα λεφτά, τα οποία βρίσκει σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή βοηθήματα) προκειμένου να τα «ισοφαρίσει» με τα χρέη που τις οφείλουν.

Οι αυτόματες «αναλήψεις» της Εφορίας γίνονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι, δηλαδή μέσα σε 5,5 ώρες, και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται είναι καταιγιστικός.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι κατά μέσον όρο, οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε περίπου 700 κατασχέσεις σε κάθε εργάσιμη ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ηλεκτρονικό της «όπλο» που δημιούργησε γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο.

Τριπλασιάστηκαν

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις σε «χέρια τρίτων» τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 17.365 τον Ιανουάριο του 2014 από 5.871 που είχαν καταγραφεί πριν από δώδεκα μήνες (αύξηση 195,7%).

Από αυτό το «μπαράζ» δεν γλίτωσαν ούτε καν οι φορολογούμενοι που, ενώ προχώρησαν σε διακανονισμό για τα χρέη με την Εφορία, έχασαν στη συνέχεια ορισμένες από τις δόσεις της ρύθμισης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα από το κομμάτι των πλειστηριασμών.

Μόνο τον Ιανουάριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν στο «σφυρί» 1.392 κατοικίες και οικόπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών δήμευαν έναντι χρεών περίπου 56 σπίτια την ημέρα!

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.» προκύπτει ότι ακόμη και τον πρώτο μήνα του 2014 οι φορολογικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.443 φορολογουμένων έναντι 1.350 που οδηγήθηκαν πέρυσι τον Γενάρη στην φυλακή.

«Εκρηξη» σημείωσαν τον ίδιο μήνα και οι παραγγελίες για κατάσχεση καθώς σε 3.189 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που μπήκαν στο μάτι του υπουργείου Οικονομικών διότι απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου από 2.320 που είχαν στοχοποιηθεί πριν από ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μπήκαν στα ταμεία έφτασαν τον Ιανουάριο στα 205 εκατ. ευρώ. Για να το επιτύχει αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ατομικές ειδοποιήσεις σε 2.839.021 οφειλέτες, προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν μπουν σε πρόγραμμα διακανονισμού πληρωμών.

Η ανταπόκριση

Με το «μαστίγιο» των κυρώσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης η ανταπόκριση των φορολογουμένων υπήρξε μεγάλη και έτσι το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο χέρι ό,τι χάνει από τις δύο πάγιες ρυθμίσεις που η ανταπόκριση των οφειλετών είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Οι Αρχές όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στην επίδοση ενημερωτικών επιστολών. Τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ προχώρησαν μαζικά και σε όλες τις νομικές ενέργειες που προβλέπει ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων σε βάρος όσων γύρισαν την πλάτη στις προειδοποιήσεις ή και όσων η οικονομική τους επιφάνεια με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία τους επιτρέπει να πληρώνουν τις δόσεις μίας ρύθμισης πλην όμως δεν το κάνουν.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι έφοδοι πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες δικαστικοί επιμελητές στα λογιστήρια των επιχειρήσεων οι οποίοι, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, επιδίδουν ειδοποιητήρια για αναγκαστικές κατασχέσεις των μισθών που πρόκειται να καταβάλουν σε εργαζόμενους οι οποίοι οφείλουν στην Εφορία.

Οι δικαστικοί επιμελητές ενημερώνουν ότι οι μισθοί αυτοί δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, αλλά θα περνάνε σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου, στον οποίο συλλέγονται τα λάφυρα από τις κατασχέσεις.

Στο στόχαστρο του υπουργείου έχουν μπει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη. Το «τσουνάμι» των κατασχέσεων επεκτείνεται και σε συντάξεις, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, που θεωρούνται «ασυνεπείς».

Οι εφορίες έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσουν με κάθε αυστηρότητα τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπουν την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των φορολογουμένων που οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.

Πρωταθλήτρια η Α΄ ΔΟΥ

Η ΔΟΥ Α΄ Αθήνας αναδείχτηκε πρωταθλήτρια σε αυτή την εντολή, αφού τον Ιανουάριο διέταξε να γίνουν «εις χείρας τρίτων» 3.401 κατασχέσεις αμοιβών, ενοικίων και υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ πέρυσι είχε κάνει τον αντίστοιχο μήνα μόλις… 33!

Στην Καλαμάτα η τοπική ΔΟΥ έκανε 1.463 κατασχέσεις χρηματικών ποσών σε βάρος οφειλετών. Τον Ιανουάριο πέρυσι είχε κάνει μόλις 131. Και εδώ δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις δεκαπλασιάστηκαν!

«Πολυβόλο» στο έργο της αποδείχθηκε και η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά με 829 κατασχέσεις τον Ιανουάριο από 205 πριν από ένα χρόνο και ακολουθεί η Εφορία Αμπελοκήπων στην Αθήνα με 577 από 12 πέρυσι και η ΔΟΥ ΙΖ Αθήνας με 451 έναντι 18 που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2013.

«Ασφαιρη», κατά το υπουργείο, μεταξύ άλλων υποτονικών ΔΟΥ, είναι η Εφορία της Καλλιθέας, η οποία παρά τον τεράστιο δήμο, διενήργησε πέρυσι 1 πρόγραμμα πλειστηριασμού και φέτος κανένα, στέλνοντας μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς και ουδείς χρωστά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου